Tenuta Selvadolce

Ligurien

Aris Blancardi kommer paradoksalt nok fra en familie af afholdsmænd og -kvinder, og han drak endda heller ikke selv, inden han besluttede at kaste sig ud i at lave vin. Tilblivelsen af vingården Tenuta Selvadolce, der ligger i Ligurien nogle kilometer fra den franske grænse, er derfor i høj grad bundet op på tilfældigheder, selvom man kan argumentere for, at det stod skrevet i stjernerne (man er vel biodynamiker), at vin skulle komme til at spille en rolle i fremtiden.

Familiens ejendom inkluderede udover en blomsterfarm på syv hektar nemlig en smuk vingård, der stod ubrugt hen. Efter studierne i veterinærmedicin stod Aris i 2005 med ansvaret for familielandbruget men uden nogen af de nødvendige færdigheder. Han skrev sig derfor op til nogle kurser om biodynamisk jordbrug, der blev afholdt i en nærliggende landsby, uden at have nogen idé om, hvad biodynamik var. Kurserne, som han tog – blandt andet et, hvor den biodynamiske pionér Nicolas Joly underviste – endte med at inspirere ham til at gøre Tenuta Selvadolce til en biodynamisk vingård.

Aris’ bedstefar havde i sine unge år plantet lokale druer som Pigato og Vermentino i Bordighera, hvor vingården ligger. Vinmarkerne påvirkes af det nærtliggende hav og de kraftige mistralvinde. Her river vindene ofte stålwirerne, der støtter rankerne, løse, men aflejrer samtidig mikroskopiske krystaller med havsalt på druerne og jorden. Længere inde i landet findes helt andre forhold for vinrankerne med Rossese i de sandede marker i 600 meters højde, der beskyttes mod vindene fra syd af et naturligt amfiteater.

Eftersom Aris måtte lære alt fra bunden og ikke havde nogen omkring sig at spørge til råds, lærte han at observere vinen i kælderen og lade naturen guide ham. Helt fra starten har han derfor lavet umanipuleret vin med minimal intervention. Vinene har stor drikbarhed, men er samtidig rene, mineralske, præcise og seriøse.

Produkter fra Tenuta Selvadolce