Domaine Ratapoil

Jura

Ved siden af jobbet som historie- og geografilærer købte Raphaël Monnier i 2009 sine egne parceller, og da domainet jo skulle have et navn, faldt valget på Ratapoil, der i Arbois er slang for en amatørvinmager. Her laver Raphaël Monnier i dag – nu på fuld tid og med hjælp fra Marie Bourdon – nogle af de mest ikoniske vine fra regionen på historiske lokale sorter som Trousseau, Poulsard, Gamay, Gueuche, Petit Béclan, Mézy og Savagnin.

Domaine Ratapoils marker har været økologisk dyrket siden deres begyndelse, og heller ikke i dag gøres der brug af hverken pesticider, kemikalier eller syntetiske produkter. Raphaël ser nemlig arbejdet i marken som vigtigere end arbejdet i kælderen, da en levende jord, biodiversitet og en sund vegetation er essentielt for at lave god vin.

Der høstes i hånden og bruges naturgær, mens Raphäel undlader at klare eller filtrere vinen, ligesom svovl meget sjældent tilsættes, og kun hvis det er absolut nødvendigt. De røde fremstilles ved brug af macération semi-carbonique (udblødning af skallerne under kulsyretryk). Det er bemærkelsesværdigt levende vine, hvor både Arbois’ terroir og gamle druesorter virkeligt kommer til udtryk, hvad angår mineralitet, frugt og teksturer.

Raphaël Monnier supplerer i øvrigt produktionen i Domaine Ratapoil med købte druer, som sælges under navnet Avis de Tempête.

Produkter fra Domaine Ratapoil