Tanca Nica

Sicilien

Midt ude i Middelhavet cirka midt mellem Sicilien og Tunesien ligger den lille ø Pantelleria, og her bebor Francesco Ferreri og hans kone Nicoletta den lille vingård Tanca Nica. På den lokale dialekt betyder Tanca et lille bakket område, hvor der dyrkes afgrøder på terrasser formet ud af landskabet. Nica er navnet på det fænomen, hvor varme havstrømme rejser sig fra havbunden og blander sig med det koboltblå vand, der omslutter øen.

Franceso studerede vin i Conegliano i Veneto i den diametralt modsatte ende af Italien, inden han rejste verden rundt for at udfordre sig selv med forskellige arbejdsmetoder. I sidste ende vendte han tilbage til Pantelleria, hvor han begyndte at kultivere en lille vingård på to hektar med de traditionelle teknikker, som hans bedstefar lærte ham. Druerne kommer fra tre enkeltmarker, hvor man finder Zibibbo, der også er kendt som Moscato d’Alessandria, samt Pignatello, som hedder Nivuro Nostrale på Pantelleria, og til sidst Catarratto.

For at beskytte mod de stærke vinde i området, bliver der plantet grønne bønner og hvede parallelt med vinrankerne, og der bruges absolut ingen former for kemiske sprøjtemidler. I kælderen afstilkes druerne i hånden og presses med fødderne. Gæringen er spontan og sker kun med naturligt forekommende gær. Der klares og filtreres ikke, ligesom der ikke bruges nogen form for svovl eller andre tilsætninger.

Vinene har stor aromatisk kompleksitet, kølighed, renhed og præcision. Sammenligningen med Gabrio Bini er uundgåelig, men samtidig er det vin, der står på egne ben og har sin egen identitet.

Produkter fra Tanca Nica