Muri
Muri er et alkoholfrit alternativ til vin, som udspringer af det gastronomiske miljø i København og især byens ekspertise med fermenteringer. Muri blander en lang række fermenteringer med øvrige ingredienser, mens de samtidig gør brug af specialiserede kulinariske teknikker for at opnå balance mellem elementer som syre, tannin, krop og struktur. Det er en ekstremt ambitiøs tilgang til – lag på lag – at lave en fermentet drik med samme dybde og kompleksitet som en god vin.
Muri blev grundlagt i 2020 af Murray Paterson, der har en fortid hos det banebrydende Empirical Spirits, og senere stødte Ioakeim Goulidis til med sin fagkundskab fra the Noma Fermentation Laboratory. De to nyder godt af hinandens kompetencer, mens de arbejder med et princip om den højest mulige kvalitet ved fx kun at samarbejde med små bønder og selv at sanke urter mv. i de nærliggende skove.
På same måde som fermentering er udgangspunktet for at lave most om til vin, er det udgangspunktet for Muri. I den proces er Murray & Ioakeim besat af at udvikle smage for herigennem at ændre opfattelsen af alkoholfri drikkevarer. De fermenterede drikke er en perfekt ledsager til mad og en progressiv tilgang til den traditionelle vinparring, men kan også sagtens nydes for sig selv.