Le Coste

Lazio

Gianmarco Antonuzzi droppede heldigvis hurtigt sin karriere som advokat i Rom og flyttede i stedet til Paris for at forfølge et liv som mad- og vinjournalist. Skabertrangen i ham var dog så stor, at han gav sig i kast med at lære at lave vin hos Bruno Schueller i Alsace, hvor han i 2001 mødte Clémentine Bouveron. Hun var flyttet til det nordøstlige Frankrig fra Lyon for at studere vitikultur og ønologi. I 2004 havde Gianmarco imidlertid forelsket sig i en forladt vingård i Lazio tæt på barndomshjemmet i Gradoli på tre hektar kendt som ’Le Coste’ med en overvældende udsigt i 600 meters højde over Bolsenasøen. Clémentine sagde ja til at hjælpe med at plante nye vinranker i Gradoli, og i sidste ende forelskede de to sig ikke bare i området, men også i hinanden.

Jordbunden er vulkansk og rig på jern og mineraler, hvilket giver vinene deres helt unikke terroir. Bolsenasøen har stor påvirkning på de enkelte parceller, og afhængigt af beliggenhed og højde kan temperaturen svinge enormt. Vinstokkene står plantet blandt oliventræer, kastanjetræer, egetræer og vilde buske. Le Costes marker pløjes ikke, og græs og ukrudt vokser frit for at lade naturen og det omkringliggende landskab spille naturligt ind, så vinrankerne kan drage nytte af biodiversiteten. Alt arbejde foregår i hånden, men i det store hele lader man planterne være, hvis de ikke har brug for at blive plejet. Parret arbejder efter økologiske og delvist biodynamiske principper, men flere af vinene er dog ikke certificerede.

Le Coste arbejder blandt andet med glasfibertanke samt fade lavet af egetræ, kirsebær og valnød, hvilket giver vinene et fransk præg. Alle parceller og druer vinificeres og lagres separat i en 400 år gammel kælder i Gradoli, og der tilsættes absolut intet – det er noget af det mest frie og umanipulerede, man kan finde i Italien. Gianmarco er en sand mester i élevage – at løfte vinen til et nyt niveau – og resultatet er letdrikkelige og rene vine, der samtidig byder på både kompleksitet og terroir.

Produkter fra Le Coste