Bodegas Cota 45
Ramiro Ibáñez er manden bag Bodegas Cota 45, som han grundlagde i 2012 i et nedlagt bådværksted i Sanlúcar de Barrameda. Forud for dette havde Ramiro læst til ønolog og fungeret som konsulent for en række større sherryproducenter, men sideløbende med dette havde Ramiro længe haft næsen dybt begravet i historiebøgerne.
Områdets historie er stærkt præget af den store eksport, især til englænderne, der efterspurgte enorme mængder af forstærkede (og ofte søde) vine op igennem det 19. århundrede. Men Ramiro erfarede, at i en periode fra cirka 1830 og frem til begyndelsen af det 20. århundrede havde de lokale producenter lavet uforstærkede, tørre vine, der blev drukket lokalt. Ramiro var således fast besluttet på, at han med Cota 45 ville genskabe denne tradition i en bestræbelse på bedst muligt at udtrykke hans områdes terroir.
Ramiro laver uforstærkede enkeltmarksvine med og uden oxidation fra en række unikke terroirs og arbejder samtidig med at genplante glemte lokale druesorter. I kælderen spontangærer vinene i ekstremt gamle (op til 150 år) Manzanilla-fade uden brug af temperaturstyring og med en minimal tilsætning af svovl. Nogle vine danner flor, andre gør ikke, men et gennemgående tema er, at disse vine (helt bevidst) ikke brillerer med deres frugtighed, men derimod med en enorm mineralitet og salt kerne, der gør den til den perfekte madledsager i mange sammenhænge. Vi har længe ledt efter vine, der havde den aromatiske profil og det mineralske udtryk fra Sherry, men uden at være tynget af den høje alkohol, og med Cota 45 har vi endelig fundet svaret.