Radikon

Friuli

Familien Radikon fra Oslavia er en institution i Friuli og en absolut referenceproducent inden for macereret vin på grønne druesorter. Stanko Radikon, der desværre døde i 2016 i blot 62 år gammel, overtog styringen af gården i 1980 og begyndte at flaske vinene i eget navn, hvor de førhen var blevet solgt i bulk. I 1995 tog produktionen en voldsom drejning, da Stanko besluttede sig for at vende tilbage til en vinproduktion mere nær den, hans bedstefar havde praktiseret: Lange macerationer (typisk tre til fire måneder) i store åbne træfade efterfulgt af tre års lagring på store slovenske egefade og siden 2002 helt uden tilsætning af svovl.

I markerne arbejdes der med høj beplantningstæthed (omkring 7.000-10.000 planter per hektar), der skaber små udbytter, men høj koncentration og druekvalitet. I dag styres mark- og kælderarbejdet af sønnen Saša, der fortsætter husets kompromisløse og kvalitative dagsorden ufortrødent. Han har ligeledes indført en sekundær linje af vine (S-linjen), der har samme grund-DNA som de oprindelige vine, men gennemgår kortere macerationer, kortere lagring på fad og flaskes tidligere med henblik på tidligere drikkemodenhed.

Radikons vine er ekstremt ekspressive, aromatiske og utæmmede, med tydeligt præg af den lange maceration, men altid med en imponerende balance. Det er ikke vin for alle, og godt for det, da mængderne er små og efterspørgslen langt overstiger vores årlige tildeling.

Produkter fra Radikon