Dario Princic

Dario Princic i Friuli nær den slovensk-italienske grænse er blandt pionérerne inden for den snart allestedsnærværende orangevin. Helt tilbage i slutningen af 80’erne begyndte Dario og et par af nabogårdene at eksperimentere med at lade de grønne skaller ligge sammen med mosten og macerere (også kaldet udbløde), som man kender det fra fremstillingen af rødvin. Resultatet blev vin med en orange farve og atypiske tanniner og aromaer, som var helt uhørt i Italien på det tidspunkt. Vinene var følgeligt svære at sælge, men fik alligevel langsomt opbygget deres omdømme i området, og i dag har fremstillingen af orangevine spredt sig vidt og bredt.

Helt tilbage i 1988 startede Dario Princic med biodynamiske arbejdsmetoder, og den dag i dag afstår han stadig helt fra at bruge kemi i marken, uden at han dog har ladet sig certificere. Vinrankerne står på stejle skråninger, der overvejende vender mod sydvest, og jordbunden består af et forholdsvist dybt lag af ler og sandsten. Druerne høstes i hånden og afstilkes i kælderen. Macerationen foregår i åbne trækar uden temperaturkontrol og kan vare helt fra 8 til 45 dage afhængigt af druen.

Dario Princic laver bemærkelsesværdige og komplekse rødvine på Merlot og Carbernet Sauvignon, der senhøstes og ligger på fad i helt op til ti år. Oftest fremhæves han dog for sine orangevine, der er vilde, utæmmede og kraftfulde. Sammenligningen med Radikon er oplagt, men Princic er helt sin egen. Der er fylde og struktur på vinene, som en ”rigtig” orangevin, men drikbarheden er samtidig åbenlys.

Produkter fra Dario Princic